Zen to Done

Eenvoudig productief

Niets is zo verlammend als een belangrijke urgente taak. Vaak is je gevoel “het moet nú en het moet in één keer goed”. Beginnen is dan het halve werk. Als je eenmaal 10 minuten bezig bent, gaat het verder vanzelf.

Doen vind ik daarom de belangrijkste van de tien gewoontes van Zen to Done. Kies een taak, elimineer alle afeiding (e-mail, telefoon, …), stel een tijd in en start. In Zen to Done wordt ook bescheven hoe je met de onvermijdelijke onderbrekingen kunt omgaan.

Wil jij ook leren hoe je op een eenvoudige manier ontzettend productief kunt zijn? Neem dan contact met me op.


 

Meer informatie

De tien gewoontes die in Zen to Done beschreven staan zijn:

  1. Verzamelen: Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt zodat alles wat in je opkomt (taken, ideeën, projecten) direct genoteerd kan worden en je zo niets meer kunt vergeten.
  2. Verwerken: Beslis snel over alles wat binnenkomt in je postvakjes (digitaal en fysiek) en stel dit niet uit.
  3. Plannen: Stel per dag en per week vast wat je meest belangrijke taken (MBT’s) zijn. Handel elke dag, het liefst vroeg op de dag, 1 tot 3 MBT’s af.
  4. Doen: Laat je niet afleiden bij het afhandelen van een taak; houd je bezig met 1 taak tegelijk.
  5. Een eenvoudig systeem opzetten: Houd eenvoudige lijstjes bij, eventueel voor verschillende contexten (werk, privé, te ontvangen, aan te schaffen). Hoe leuk nieuwe softwareprogramma’s of gadgets ook zijn, houd het eenvoudig en verspil geen tijd aan het constant uitproberen van nieuwe mogelijkheden.
  6. Orde scheppen: Geef alles zijn plaats, berg dingen meteen op waar ze horen, gooi ze weg of delegeer.
  7. Controleren: Controleer wekelijks je systeem en de voortgang in het bereiken van je jaarlijkse doelstellingen. Als je nog geen doelstellingen op papier hebt gezet, doe dit dan alsnog.
  8. Verder vereenvoudigen: Breng je doelen en taken terug tot de kern. Het is vaak onnodig om alle binnenkomende taken te vervullen. Loop ze zorgvuldig na en zorg dat je taken en projecten in lijn lopen met je jaarlijkse doelen en levensdoelen.
  9. Routines bedenken: Bedenk routines en volg die. De routines (privé en zakelijk) geven structuur aan de dagen en weken.
  10. Je hartstocht volgen: Zoek bezigheden waar je hart sneller van gaat kloppen. Als je erin slaagt carrière te maken van je passie, dan zie je niet langer tegen je dagelijkse taken op en doe je wat je echt leuk vindt. 

Van deze gewoontes is het wekelijks Plannen van een beperkt aantal “Grote Keien” ook erg belangrijk voor mijn productiviteit. Daarmee gebruik ik mijn Gold Time zo goed mogelijk om belangrijke niet urgente taken uit mijn Autofocuslijst te doen.

Het boekje Zen to Done is gratis te downloaden door op het plaatje te klikken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: