Als het je energie kost doe je iets niet goed

Weg van de Minste Weerstand

Water volgt ook de Weg van de Minste Weerstand

Je droom realiseren kan uitdagend zijn, maar mag je nooit energie kosten. Het moet je juist energie opleveren. Als het dat niet doet, doe je iets niet goed en kun je het beter anders doen.

Omdat water de Weg van de Minste Weerstand volgt, kunnen we er energie aan ontlenen om watermolens of electriciteitscentrales op te laten draaien. Op dezelfde manier kun jij aan de Weg van de Minste Weerstand de energie ontlenen die je nodig hebt om je droom te realiseren.

Soms is er een flinke dosis creativiteit nodig om een andere aanpak te vinden, die je wel energie oplevert. Lukt het je niet om zelf de Weg van de Minste Weerstand te vinden, dan kan ik je helpen.


Anders… maar hoe dan?

Het maakt niet uit hoe je het anders doet, je herkent snel genoeg of je op de goede weg bent. Dan levert het realiseren van je droom je energie op. Kost je nieuwe aanpak je ook energie? Doe het dan weer anders!

Je kunt bijvoorbeeld bedenken wat voor effect het realiseren van je droom op jou en je omgeving zal hebben. Die effecten kun je vaak ook op een andere manier realiseren, een manier die je energie oplevert. Je kunt je netwerk vragen hoe zij de effecten die jij wilt gerealiseerd hebben, of door efficiënter te werken tijd overhouden om die effecten te realiseren.

Op de pagina’s over de Weg van de Minste Weerstand vindt je meer informatie over: de vier onderdelen van mijn aanpak:

In de afbeelding hieronder zie je hoe die vier onderdelen met elkaar samenhangen. De uitleg volgt onder de afbeelding.

weg-van-de-minste-weerstand

  • Centraal in het midden staat je DROOM. Een toekomstbeeld dat zó mooi is dat het je steeds blijft aantrekken. Dat is nodig, want het realiseren van een droom duurt vaak lang. Je droom is zó mooi dat die zijn aantrekkingkracht al die tijd behoudt.
  • Linksonder staan de EFFECTEN die het realiseren van je droom op jou en jouw directe omgeving zullen hebben. Alle effecten bij elkaar hebben hetzelfde resultaat als je droom als geheel. Maar omdat een effect kleiner is dan je droom als geheel is elk effect op zich gemakkelijker te bereiken. Als je de effecten klein genoeg maakt en er regelmatig aan werkt zie je week na week vooruitgang.
  • Als je eenmaal weet welke effecten je wilt realiseren is de meest gestelde vraag “maar HOE realiseer ik dat dan?”. Mijn antwoord daarop is “dat is de verkeerde vraag”. Zoek liever uit WIE zo’n effect al heeft gerealiseerd en vraag aan hem of haar hoe dat ging.
  • Mensen die bepaalde effecten al gerealiseerd hebben vind je in je netwerk. Vandaar dat NETWERKEN een onderdeel is van de Weg van de Minste Weerstand. Dat onderdeel vind je bovenaan in de figuur.
  • Als je eenmaal gaat netwerken zul je snel merken dat dat tijd kost. Die tijd kun je vrijspelen door SLIMMER WERKEN. Dat is dan ook het vierde onderdeel van de Weg van de Minste Weerstand. Je vindt het rechtsonder in de figuur.

Coaching

Eén van de manieren waarop ik je kan ondersteunen om jouw Weg van de Minste Weerstand te vinden is coaching. Bij de coaching die ik aanbied maak ik gebruik van jouw COMFORTZONE (links in de figuur hieronder) en jouw HART, HOOFD en HANDEN (rechts). Dit zijn de aangrijpingspunten voor de coachingssessies. Het resultaat van coaching is dat je FLOWgebied (midden) groter wordt:coaching

  • Het doel van coaching is het vergroten van je COMFORTZONE. Het gebied waarin je moeiteloos werkt. In coachingssessies oefenen we in het gebied net buiten jouw comfortzone. Het oranje gebied, waar je je misschien net niet comfortabel voelt maar je wel heel snel leert.
  • In die coachingssessies combineren we ook steeds “HART, HOOFD en HANDEN”, oftewel jouw gevoel, gedachten en de acties die daaruit voortkomen. Door verschillende oefeningen wordt het je duidelijker wat je voelt, wat je denkt en wat je daardoor doet.
  • Het gevolg daarvan is dat het groene deel van je comfortzone zich uitbreidt, zodat je ook buiten de coachingssessies steeds complexere taken beter gaat beheersen. Ook raken je gevoel, gedachten en acties beter op elkaar afgestemd, waardoor je moeitelozer gaat werken en minder energie verliest. Daardoor wordt het steeds gemakkelijker om in het dagelijkse leven in FLOW te blijven.

Op deze manier heb ik al een aantal van mijn eigen dromen gerealiseerd en blijf ik dat doen. Want dromen blijven komen en veranderen met de tijd.

Als je meer wilt weten over hoe ik mijn dromen nu precies realiseer of als je ondersteuning zoekt bij het werken aan één of meer onderdelen van de Weg van de Minste Weerstand stuur me dan een mail of maak een telefonische of face-2-face afspraak met met via mijn online agenda. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.

%d bloggers liken dit: