Hart, hoofd en handen

Je lichaam is een geweldige bron van energie. Je kunt die energie gebruiken om jezelf mentaal en fysiek te versterken, je te concentreren en je te ontspannen. Daardoor wordt het veel gemakkelijker om de effecten die je wenst te realiseren. Maar soms werkt je lichaam tegen. Dan lijkt het of je energie wegstroomt en verdwijnt.

Vaak is dat een teken dat wat je denkt, met je hoofd, en wat je voelt, met de rest van je lichaam, niet op elkaar is afgestemd. Dan kost wat je doet, met je handen, je energie terwijl dat juist energie zou moeten opleveren! Hoe los je dat dan op? Hoe stem je wat je denkt en wat je voelt weer op elkaar af?

Denken doe je met je hoofd, en je bent baas over je eigen hoofd. Wat je denkt kun je dus veranderen. Als wat je denkt niet past bij wat je voelt, pas wat je denkt dan aan. Soms heb je daar wat hulp bij nodig.

Voelen doe je met je lichaam. Wat je daar voelt kun je niet zomaar veranderen. Maar je kunt wel onderzoeken wat je nog meer voelt, en je aandacht richten op wat daarvan je wel wilt voelen. Maar dan moet je je dus wel bewust zijn van wat je nog meer voelt. Anders is het lastig om je aandacht precies te richten op wat je wilt voelen.

Een goede vriend(in) of bijvoorbeeld een coach is erg waardevol om te achterhalen wat je nu precies denkt en voelt. Die kan je bijvoorbeeld helpen om je gedachten te ordenen, onbewuste gedachten te achterhalen en je op andere gedachten te brengen. Of je kunt zo’n vriend(in) of coach vertellen wat je allemaal voelt, zodat je je ook bewust wordt van de wat meer verborgen gevoelens.

Een coach beschikt vaak ook over methoden, technieken en oefeningen om je gedachten en je gevoelens gestructureerd te achterhalen en weer op elkaar af te stemmen. Maar er zijn ook technieken die je zelf kunt toepassen:

  • Meditatie: Door te mediteren, kun je leren om je aandacht te richten op de energie die door je lichaam stroomt. Dit kan helpen om stress te verminderen en rust te vinden in je geest.
  • Yoga: Yoga richt zich op het verbinden van lichaam en geest door middel van ademhaling, beweging en concentratie. Het kan helpen om de energie in je lichaam te balanceren en te versterken.
  • Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de energie in je lichaam te verhogen en je geest te kalmeren. Probeer een paar minuten per dag te besteden aan diepe, ontspannen ademhaling.
  • Visualisatie: Door te visualiseren, kun je de energie in je lichaam richten op specifieke gebieden of doelen. Probeer bijvoorbeeld te visualiseren hoe je energie door je lichaam stroomt tijdens een meditatie of yoga-oefening.

Wat je met deze technieken kunt bereiken varieert van persoon tot persoon. Voel je vrij om te experimenteren en te ontdekken wat het beste werkt voor jou om wat je denkt en wat je voelt op elkaar af te stemmen, zodat wat je zegt en wat je doet altijd raak is. Zodat je geen energie verliest maar juist steeds meer en meer energie krijgt. Als je eenmaal leert hoe je je lichaamsenergie kunt gebruiken, zul je merken dat je je fysiek en geestelijk beter voelt.