Oplossingsgericht coachen

Op de coachingskalender stond wat over het onderscheid tussen oplossingsgericht en probleemoplossend coachen. Dit werd er onder meer over geschreven:

Het onderscheid tussen oplossingsgericht en probleemoplossend coachen maakt het cruciale verschil in de benadering. Bij oplossingsgericht werken hoeft er geen verband te bestaan tussen probleem en oplossing. Zonder oorzaken te kennen en zonder problemen uitgebreid te analyseren zijn oplossingen mogelijk waarover cliënten zeer tevreden zijn. Oplossingsgerichte interventies bestaan uit de volgende fases:

  1. het beschrijven van het probleem door de cliënt (niet te gedetailleerd);
  2. het helpen ontwikkelen van doelen door te vragen waaruit zou blijken dat de situatie veranderd is als het probleem is opgelost;
  3. het uitwerken en detailleren van uitzonderingen op het probleem.

Het werk van de coach bestaat uit het construeren van een oplossingsgericht gesprek met behulp van oplossingsgerichte vragen. Kortom: de cliënt wordt beschouwd als expert. Doelen worden geformuleerd binnen het referentiekader van de cliënt en de ontwikkeling van oplossingen is gebaseerd op uitzonderingen op het probleem.

Axioma’s voor oplossingsgericht coachen
1. Als iets niet werkt, stop er dan mee.
2. Als iets niet werkt, stop er dan mee én doe iets anders.
3. Als iets wel werkt, doe er méér van.
4. Als iets werkt, leer het (van) een ander.

Deze punten lijken vrij simpel, maar de praktijk leert dat veel mensen toch telkens meer van hetzelfde doen en in een vicieuze cirkel zitten.

Vooral die laatste vier punten komen mij heel erg bekend voor. Ze vormen een deel van de Weg van de Minste Weerstand. Ik ben dus een typisch oplossingsgerichte coach, en het sluit ook helemaal aan bij de manier waarop ik andere zaken benader Ik zoek eigenlijk altijd naar een pragmatische oplossing. Als het werkt, werkt het. Waarom het werkt vind ik dan verder meestal niet zo belangrijk.

Dus nu weet je precies waar je aan toe bent als je mij kiest als coach:

  • We gaan samen op zoek naar oplossingen die werken. Oplossingen die leiden tot het realiseren van je droom
  • Zodra we iets hebben dat werkt, gaan we er meer van doen.
  • Als iets niet werkt, stoppen we ermee en gaan we op zoek naar wat anders.
  • Daarbij gebruiken we de kenis en ervaring van onszelf en anderen. Van onze netwerken.
  • Ik beschouw jou als expert. Expert van je eigen leven en dromen.

Hoe lijkt je dat?

Plaats een reactie