Motieven voor twittergebruik

Twitter

Twitter

Een tijdje geleden heb ik meegedaan aan een enquête over het gebruik van Twitter. Die enquête was onderdeel van het bachelor scriptieonderzoek van Desiree van der Heide. Inmiddels heeft Desiree haar onderzoek afgerond. De scriptie is beoordeeld met een 9 en staat hier online.

In haar scriptie gaat Desiree in op zowel theoretische als practische implicaties van haar onderzoek. Het onderzoek toont aan dat

Twitter niet alleen wordt gebruikt voor informatiedoeleinden en het verspreiden van nieuws. Sociale utiliteit motieven waren ook aanwezig. Dit is in tegenstelling tot eerdere onderzoeken van Johnson & Yang (2009) en Kwak, et al. (2010). […] De resultaten [bieden] mogelijk informatie  voor bedrijven en organisaties die zich willen profileren op Twitter. Gezien de resultaten dat twitteraars zowel informatie als sociale motieven hebben, is het voor bedrijven aan te raden een balans te zoeken in tweets met betrekking tot informatieen sociale conversatie. Een twitteraccount dat slechts links biedt naar informatie op de website en niet ingaat op vragen of opmerkingen van klanten, zal zichzelf niet van een goede kant laten zien op Twitter. Het is belangrijk om ook het gesprek met de klant aan te gaan.

Misschien zeggen ervaren tweeps nu “Ja, dat wisten we allang”, maar dit is voor zover ik weet dus de eerste keer dat het ook wetenschappelijk wordt aangetoond. Ik hoop dat het onderzoek van Desiree bijdraagt aan de groei van Twitter als serieus instrument voor het bedrijfsleven én het onderwijs. Want de conclusies gelden natuurlijk even hard als het gaat om het gebruik van Twitter in het onderwijs!

Geplaatst op 19 juli 2011, in Edublog, Netwerken, Online. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: