Sociaal kapitaal, de Whuffie Factor

“Mensen hebben contact met elkaar, geven aandacht aan elkaar en helpen elkaar wanneer dat nodig is. Netwerken gaat over je persoonlijke contacten met al die mensen, en dan vooral de informele contacten.” Zegt Rob van Eeden in zijn boek Netwerken, zo eenvoudig is het (niet).

Ik onderschrijf dit volledig, zoals je op de pagina’s over netwerkenop mijn site kunt lezen. Toch hebben veel mensen een aversie tegen netwerken. Dat komt omdat er ook een andere visie op netwerken is: business networking. Netwerken gericht op direct wederzijds voordeel. Vaak leidt het tot het een haddruk en het uitwisselen van visitekaartjes, veel minder vaak tot wederzijds voordeel en bijna nooit tot meer dan alleen een één-op-één contact.

Bij social networking gaat het juist niet om een direct wederzijds voordeel. Elkaar helpen gebeurt niet op hezelfde moment in twee richtingen. De reactie op hulp die je gegeven hebt komt vaak via een onverwachte weg weer bij je terug. Het gaat om contacten met al die mensen (en dat zijn er heel veel) en niet het één-op-één contact dat ontstaat uit het uitwisselen van visitekaartjes.

Hoe je een sociaal netwerk bouwt en onderhoud wordt in onderstaand filmpje heel helder uitgelegd. Moeilijk is het niet 🙂

Geplaatst op 6 juli 2011, in Netwerken. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: